Днес сме на тема къпини.
Къпините носят в себе си магията на късното лято – наситени цветове, аромат на слънце и прохладни утрини. Те са скрити съкровища в бодливите храсти, които щедро възнаграждават този, който се осмели да протегне ръка. Вкусът им е едновременно сладък и леко кисел – като спомен за отминалите дни и обещание за нови.
В кейка къпините оживяват отново – превръщат всяко парче в малък празник на сетивата, в топъл спомен за лятото, което бавно отстъпва място на есента. Затова в тон с къпиновата лирика, продължаваме на кейкова тематика - това е рецепта за традиционен американски къпинов кейк, който се приготвя за 15 минути и с помощта на чудесно подбрани подправки подчертава перфектно вкуса на къпините. Ако не разполагате с пресни, можете да ползвате замразени такива.
Не забравяйте обаче да ги оваляте в брашно, преди да ги разбъркате
в сместа за
кейка, за да не паднат на дъното при печенето.
Продукти:
· 1 ч пресни къпини
· 2 чч обикновено брашно, на
две части
· 1/2 чч размекнато масло,
· 1 чч захар
· 2 яйца
· 1 чл сода бикарбонат
· 1 чл канела
· 1 чл смляно индийско орехче
· 1/2 чл сол
· 1/4 чл смлян карамфил
· 3/4 чл смлян бахар
· 3/4 чаена чаша прясно мляко
· бита сметана, по желание
Приготвяне:
1. Оваляйте къпините в 2 супени лъжици брашно и ги оставете
настрана.
2. Разбийте в голяма купа маслото и захарта до получаването на
лека и
пухкава смес. Прибавете яйцата; разбийте добре.
3. Смесете содата, канелата, индийското орехче, солта, карамфила,
бахара и
останалото брашно. Добавете ги към кремообразната смес.
4. Накрая добавете млякото и разбийте добре.
5. Разбъркайте внимателно къпините в сместа.
6. Сипете тестото в намаслена форма за кейк. Печете на 180°C 45–50
минути
или докато забодената в средата клечка за зъби излезе суха.
Оставете да
изстине във формата. По желание поднесете кекса с бита сметана.



Страхотно
ОтговорИзтриване