сряда, 10 септември 2025 г.

ТРАДИЦИОНЕН КЪПИНОВ КЕЙК

 

Днес сме на тема къпини.

 

Къпините носят в себе си магията на късното лято – наситени цветове, аромат на слънце и прохладни утрини. Те са скрити съкровища в бодливите храсти, които щедро възнаграждават този, който се осмели да протегне ръка. Вкусът им е едновременно сладък и леко кисел – като спомен за отминалите дни и обещание за нови.

 

В кейка къпините оживяват отново – превръщат всяко парче в малък празник на сетивата, в топъл спомен за лятото, което бавно отстъпва място на есента. Затова в тон с къпиновата лирика, продължаваме на кейкова тематика - това е рецепта за традиционен американски къпинов кейк, който се приготвя за 15 минути и с помощта на чудесно подбрани подправки подчертава перфектно вкуса на къпините. Ако не разполагате с пресни, можете да ползвате замразени такива.

Не забравяйте обаче да ги оваляте в брашно, преди да ги разбъркате в сместа за

кейка, за да не паднат на дъното при печенето.


Продукти:

· 1 ч пресни къпини

· 2 чч обикновено брашно, на две части

· 1/2 чч размекнато масло,

· 1 чч захар

· 2 яйца

· 1 чл сода бикарбонат

· 1 чл канела

· 1 чл смляно индийско орехче

· 1/2 чл сол

· 1/4 чл смлян карамфил

· 3/4 чл смлян бахар

· 3/4 чаена чаша прясно мляко

 

· бита сметана, по желание

Приготвяне:

1. Оваляйте къпините в 2 супени лъжици брашно и ги оставете настрана.

2. Разбийте в голяма купа маслото и захарта до получаването на лека и

пухкава смес. Прибавете яйцата; разбийте добре.

3. Смесете содата, канелата, индийското орехче, солта, карамфила, бахара и

останалото брашно. Добавете ги към кремообразната смес.

4. Накрая добавете млякото и разбийте добре.

5. Разбъркайте внимателно къпините в сместа.

6. Сипете тестото в намаслена форма за кейк. Печете на 180°C 45–50 минути

или докато забодената в средата клечка за зъби излезе суха. Оставете да

изстине във формата. По желание поднесете кекса с бита сметана.

1 коментар: