сряда, 17 декември 2025 г.

КОЛЕДНА КОРОНА С ШОКОЛАД, ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЯДКИ


Коледната корона не е просто форма. Тя е символ.
В европейската традиция кръгът означава вечност, споделяне и дом, а короната – празник и изобилие. Неслучайно именно този силует се появява толкова често върху коледните маси – под формата на венци, хлябове, сладкиши и десерти.

Тази шоколадова коледна корона съчетава класическа празнична символика с любими зимни вкусове – наситен шоколад, свежи червени плодове и хрупкави орехи.

Малко любопитни факти 🍫🍓🌰

Шоколадът
В миналото шоколадът е бил считан за „празнична храна“, запазена за специални случаи. В много европейски семейства именно Коледа е била моментът, в който се е приготвял най-богатият шоколадов десерт – знак за изобилие и радост.

Червените плодове
Червеният цвят традиционно символизира живот, топлина и защита. В коледните десерти той не е само декоративен – свежите плодове балансират сладостта на шоколада и придават лекота на иначе плътен десерт.

Орехите
Орехът е едно от най-старите „коледни ядки“ в Европа. Смятало се е, че носи мъдрост и благополучие, а в сладкишите добавя не само вкус, но и текстура – онзи лек хрупкав контраст, който прави всяка хапка по-интересна.

Защо тази рецепта е толкова подходяща за празниците

Тази коледна корона е:

·        ефектна, без да е сложна;

·        подходяща за приготвяне предварително;

·        достатъчно красива, за да бъде център на празничната маса;

·        и достатъчно балансирана като вкус, за да се хареса и на деца, и на възрастни.

Формата ѝ позволява лесно сервиране, а декорацията може да се адаптира според това какво имаме под ръка различни плодове, ядки или шоколад.







Приготвяне: 20 минути
Печене: 50 минути
Доза: 2 броя

Продукти:

  • 2 ½ ч.ч. обикновено бяло брашно
  • 1 ч.ч. захар
  • ½ ч.л. бакпулвер
  • ½ ч.л. сода бикарбонат
  • ¼ ч.л. сол
  • 2 яйца
  • ¾ ч.ч. зеленчуково олио
  • Настърганата кора на 1 портокал
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ½ ч.ч. микс от червени плодове -  нарязани - пресни, размразени или сушени
  • 1 ч.ч. шоколадов чипс
  • 1 ч.ч. смлени орехи
  • Орехи за украса и червени плодове, каквито имате - червени боровинки, къпини, ягоди, малини – нарязани и цели.
  • шоколадов кувертюр, разтопен на водна баня за намазване под украсата

Приготвяне:

1.     В купа се смесват сухите съставки – брашното, захарта, солта, содата и бакпулверът.

2.     В друга купа се разбиват яйцата, олиото, киселото мляко и портокаловата кора.

3.     Течните съставки се прибавят към сухите и се разбъркват внимателно – само до навлажняване.

4.     Тестото се изсипва в намаслена и набрашнена форма. Пече се в предварително загрята фурна на 180°C около 50 минути, или докато забодена клечка излезе чиста.

5.     След като изстине, се наръсва с пудра захар.


Това е десерт за Рождество.
За масата, около която се учим да бъдем семейство – отново и отново.


Няма коментари:

Публикуване на коментар